REPORTÁŽ: Jak se jezdí ostravskými doubledeckery?

3. listopad 2020 07:20

Dva dvoupatrové autobusy nově jezdí ostravskými ulicemi. Dopravní podnik Ostrava (DPO) si je za téměř 30 milionů korun nechal vyrobit ve Španělsku. Nové vozy jsou postavené na míru, tak aby se vešly pod mosty ve městě. O první jízdy doubledeckery byl mezi lidmi velký zájem.

Řada lidí se dvoupatrovými autobusy byla projet ze zvědavosti. Patří k nim třeba student Honza. „Myslím, že v Česku je to velká rarita. Pro turisty to bude určitě dobré, jedinečné a budou si to chtít vyzkoušet,“ říká. Podle něj jízda za to stojí.

Jeden z jeho spolužáků přijel až z Třince, aby se autobusem mohl projet. „Je to prostě něco jiného. Sedíte výš, více vidíte,“ dodává student.

Na doubledeckery si musí zvykat i jejich řidiči. Patří mezi i Vladimír Kokrda, který vyjmenovává, na co všechno si v provozu musí nově dávat dobrý pozor: „To, co trčí vedle – stromy, větve, také jestli někde nevisí nějaké dráty. A hlavně na mosty, aby se člověk pod to vlezl.“

Jak ale už dříve uvedl ředitel DPO Daniel Morys, ostravské doubledeckery jsou přizpůsobeny místním podmínkám. Jsou o zhruba 30 cm nižší, aby projely pod všemi překážkami, které v Ostravě jsou.

Náročnější údržba?

Dvoupatrové autobusy měly původně pokrývat nový turistický spoj mezi zoo a Dolní oblastí Vítkovice. Její start se ale musel kvůli koronaviru odložit. Nové vozy tak jezdí po okrajové lince 78.

„Jelikož jsme z důvodu covidu nestihli nasazení v sezoně, tak nám přišlo nevhodné, aby technika čekala v garážích. Samotná údržba by potom byla mnohem náročnější. Té technice skutečně svědčí, když je v pohybu a v neustálé permanenci,“ vysvětluje ředitel Morys.

Podle je tato linka pro doubledeckery vhodná. „Je provozována především od pondělí do pátku a existuje jako vhodný zrychlený doplněk pro spojení Poruby s průmyslovou zónou v Hrabové,“ dodává Morys.

Kapacita autobusu je 68 sedících cestujících. Většina sedadel (55) je právě v horní, tedy pro pasažéry nejatraktivnější, části autobusu.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.