V ostravské zoologické zahradě se příští rok má začít stavět parkovací dům

2. březen 2020

Pro motorizované návštěvníky už dlouho nemá dostatek parkovacích míst. Město vybudování parkovacího domu plánuje od roku 2017. Příprava se ale zkomplikovala a nyní chce město výstavbu urychlit.

„S parkovacím domem vznikl problém, protože tam byl protest občana, který nám trochu zablokoval ty procesy,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO). Město podle něj nyní bude usilovat o urychlení přípravy. „Čas chceme nahnat tím, že jsme teď sloučili územní a stavební řízení, ale i tak není reálné tu stavbu zahájit rychleji než během roku 2021,“ uvedl primátor.

Stavba by měla zvýšit parkovací kapacitu u zoo zhruba o 180 míst. Objekt bude stát mezi současnými parkovišti, která pojmou zhruba 480 aut. Především o víkendech a svátcích či za příznivého počasí parkoviště nestačí.

Zahrada patří k oblíbeným turistickým cílům ve městě. V exponovaných dnech ji navštěvuje až 5000 lidí. Loni zaznamenala návštěvnický rekord, když do areálu dorazilo více než 580.000 návštěvníků. Díky blízkosti hranic je zahrada oblíbenou atrakcí i pro polské turisty.

Do zoo dvoupodlažním autobusem

Projektová dokumentace k parkovacímu domu je připravena, nyní je nutné počkat na všechna potřebná povolení. Pro letošní rok město počítá s tím, že od července budou na trase mezi Dolní oblastí Vítkovice, Novou Karolinou a zoo jezdit dva dvoupodlažní autobusy.

Dvoupatrové autobusy s ekologickým pohonem na CNG se aktuálně vyrábí, zakázku vyhrála firma Scania. „Měly by přijít někdy během měsíce června tak, abychom je mohli nasadit od července tohoto roku. Přednostně budou nasazovány o víkendech právě na ty výletní linky. Během týdne uvidíme, kde je nasadíme,“ řekl Macura. Doubledeckery budou nejen turistickou atrakcí, ale právě v případě zoo by mohly zmírnit i problémy s parkováním.

Změny jízdních řádů dopravnímu podniku do budoucna umožní, aby na nové lince zvýšil i rychlost samotných souprav. Po stavebních úpravách trati tam tramvaje budou jezdit až 80 km/h.  

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související