REPORTÁŽ: Poslechněte si, jak v současném počasí fungují dispečinky silničářů

10. únor 2021 06:40

V náročném nepřetržitém provozu teď jsou dispečinky silničářů. Práci jim totiž výrazně komplikuje silný mráz a také sněžení. Právě kvůli tomu je pro ně organizace výjezdů techniky o dost složitější. Jak náročný pracovní zápřah vypadá třeba na dispečinku krajské silniční správy v Opavě?

Hlavní dispečer opavských silničářů právě přebírá denní hlášení kolegů z Hrabyně. Zapisuje informace o počasí – zataženo, klidno, minus deset. Pak přicházejí informace o stavu vozovek, které mají na starosti.

Dnes, když budu trošku hřešit, tak řeknu, že jsme rádi, že si silničáři vyzkoušejí jízdu s radlicí.

„Člověk tady musí sedět, musí předvídat, protože informace nejsou z celého obvodu úplně stejné. Takže se taky jezdí na kontroly, aby se vědělo, v jakém stavu komunikace jsou,“ popisuje opavský dispečer Jan Škrobánek.

„Musíte také vědět, kolik sněhu má ve výhledu napadnout, jaká je teplota. A pak posoudit, zda tam to auto poslat,“ dodává dispečer.

Že pro silničáře jsou náročné poslední dny, potvrzuje i vedoucí opavské pobočky krajské správy silnic Petr Kudela. „Je to samozřejmě náročnější, než jak jsme byli v posledních asi pěti letech zvyklí. Ale řekl bych, že před zhruba deseti lety to byla běžná směna a běžné tehdejší počasí,“ říká Kudela.

„Dnes když budu trošku hřešit, tak řeknu, že jsme rádi, že si silničáři vyzkoušejí jízdu s radlicí,“ dodává Kudela.

Silničáři na Opavsku za poslední tři dny vyplužili více než šest tisíc kilometrů silnic.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související