Righteous Brothers: Unchained Melody

9. srpen 2022

Jedním z nejúspěšnějších filmů r. 1990 se stal snímek Duch. I když herecké výkony Patricka Swayzeho, Demi Mooreové a Whoopi Goldbergové byly jistě okouzlující, mnoho lidí zaujala skladba Unchained Melody, která zde zazní.

Film byl nominován na Oscary v několika kategoriích a to jako nejlepší film, za nejlepší originální scénáristickou práci a také za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Co se týká výše zmíněné písničky, ta ve filmu Duch zazněla v podobě, která je všeobecně považována za nejvyvedenější, tedy v podání dua Righteous Brothers.

Píseň nejméně o tisíci pěti stech různých verzích, na trh uvedlo zhruba 670 umělců v různých jazycích. Nakonec, měli na to dost času, protože skladba pochází z r. 1955. A už tehdy strávila na prvním místě v hitparádě 9 týdnů.

Righteous Brothers, tedy dvojice Bobby Hatfield a Bill Medley, začali na hudební scéně působit v r. 1962. Na jejich úspěchu měl nezanedbatelný podíl Phil Spector, v době rozpadu skupiny Beatles sice spíše nechvalně známý, ale jinak velice schopný a uznávaný muzikant a producent.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio