Řízení ostravsko-opavské diecéze přebírá Martin David

1. červen 2020 14:20

Pomocný biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David byl jmenován biskupem. Převezme tak řízení diecéze od sídelního biskupa Františka Václava Lobkowicze, který se dál bude věnovat vyučování a posvěcování. Novináře o tom dnes informoval mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Důvodem této výjimečné situace je skutečnost, že diecézní biskup František Václav Lobkowicz je „schopen vykonávat úřad pastýře jen s velkou námahou“. Opatření je tedy projevem pozornosti papeže Františka jak k místní církvi, tak k osobě biskupa Lobkowicze, píše se na webu Diecéze ostravsko-opavské.

Mluvčí upřesnil, že pomocný biskup David byl dnes jmenován biskupem – konkrétně apoštolským administrátorem sede plena et ad nutum Sanctae Sedis. „Tato latinská slova znamenají, že se jedná o apoštolského administrátora diecéze ustanoveného z rozhodnutí Svatého stolce v situaci, kdy je diecézní biskup v úřadu,“ vysvětlil Siuda.

Podle něj tak David získal všechna práva, pravomoci a povinnosti jako sídelní biskup, tedy úkol učit, vést a posvěcovat. „Diecézní biskup František Václav Lobkowicz i nadále vykonává biskupský úřad v oblasti vyučování a posvěcování,“ doplnil Siuda.

Mons. Martin David se narodil v Čeladné. Od roku 1991 začal při zaměstnání dálkově studovat teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde byl od roku 1994 přijat k dennímu studiu teologie. Po ukončení studia v roce 1999 nastoupil jako jáhen ve funkci prefekta do Teologického konviktu v Litoměřicích. 24. června 2000 přijal v katedrále Božského Spasitele v Ostravě z rukou biskupa Františka Václava Lobkowicze kněžské svěcení.

Jako farní vikář poté působil ve farnosti u konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. V roce 2008 jej biskup Lobkowicz jmenoval generálním vikářem ostravsko-opavské diecéze. Od roku 2017 působí jako pomocný biskup.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související