Ostravu čeká první biskupské svěcení v historii. Přijme ho generální vikář Martin David

28. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Do Ostravy se dnes sjedou biskupové z celého Česka. V katedrále totiž přijme svěcení generální vikář Martin David, kterého papež jmenoval pomocným biskupem. Vyhověl tak žádosti biskupa ostravsko-opavské diecéze, kterého k tomu vedl jeho zdravotní stav. Pomocný biskup může například světit kněze nebo kostely.

Zprávu o tom, že papež jmenoval pomocným biskupem Martina Davida, přijel počátkem dubna do ostravského kostela sv. Václava oznámit papežský nuncius. Když pak Martin David přišel mezi novináře, bylo znát, že má na tváři plachý úsměv.

„Byl to pocit, který bych charakterizoval jako smíšený. To znamená na jedné straně velká radost a na druhou stranu ten pocit, jestli mám na ten úkol. Jestli opravdu jsem schopen tu službu zvládnout, takže jakási bázeň,“ popisuje Martin David.

Dnes 37letý muž začínal po maturitě v kopřivnické Tatře jako mechanik strojů. „Samozřejmě, že Tatra je moje srdeční záležitost. Byl jsem tam v začátku 90. let, kdy Tatra ztratila své velké trhy v Rusku a kdy se postupně začala rozpadat, začalo se propouštět. Nebyla to jednoduchá léta,“ vzpomíná.

Se stejnou precizností, s jakou seřizoval stroje, teď bude pomáhat, aby dobře šlapala i katolická církev v ostravsko-opavské diecézi. „Určitě je potřeba, aby to křesťanské poselství bylo vnímáno a viděno i skrze moderní technologie dnešní doby,“ říká.

Jako své heslo si pomocný biskup Martin David vybral větu z prologu Janova evangelia: Slovo se stalo tělem.

autor: ada
Spustit audio