Rodiče Maxíka a Oliverka neví, jak bude vypadat pomoc od státu, kterou slíbil Babiš

28. duben 2020 10:09

V nejistotě teď žijí rodiny dvou vážně nemocných dětí z Moravskoslezského kraje, které trpí spinální svalovou atrofií. Premiér Andrej Babiš (ANO) jim slíbil, že nákladnou léčbu za desítky milionů korun zaplatí pojišťovny. Rodiče ale zatím nedostali žádné konkrétní informace. Ve velkém teď navíc musí odpovídat na otázky dárců, kteří jim přispěli do veřejných sbírek. Ptají se totiž, co s vybranými penězi na léčbu dětí bude dál.

„Reakce lidí byly okamžité a v podstatě jsme neměli žádné informace, které bychom jim mohli poskytnout. Pro nás to byla docela rána pod pás,“ popisuje otec nemocného syna Olivera Bohumil Kovalský.

Stejně je na tom i tatínek malého Maxe Jiří Mosler. Oba přitom informace akutně potřebují. Jejich děti totiž lék musí dostat ještě před druhými narozeninami. Třeba Maxovi k tomuto věku chybí necelé dva měsíce.

Čtěte také

„Doufám, že pan premiér, pokud s tím přišel na veřejnost, už má nějaký plán, kterým to bude chtít nějakým zrychleným způsobem řešit,“ věří rodič.

Případy se už zabývají i pojišťovny. Aby ale mimořádnou úhradu mohly zaplatit, potřebují podklady. A to třeba oficiální žádost od ošetřujícího lékaře. „Jsme si vědomi časového tlaku na včasnost léčby, takže tomu přizpůsobíme i vyhodnocení žádosti,“ říká mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Jiří Sochor.

Dodává, že pojišťovna má dostatek financí, aby svému pacientovi lék zaplatila. Podle něj to ale neznamená, že by stejnou pomoc v budoucnu automaticky dostaly i další rodiny stejně nemocných dětí. „Výjimečná úhrada léčiv se posuzuje vždy individuálně podle zdravotního stavu konkrétního pacienta. A právě v tom je výjimečná, že se vždy posuzuje pro každého člověka zvlášť,“ připomíná Sochor.

Lék na spinální svalovou atrofii Zongelsma vyjde na více než 50 milionů korun.

autor: Petr Dušek
Spustit audio