Roste počet rodin, ve kterých děti čelí násilí

29. červen 2023 12:47

Poradny pomáhající dětem čelit násilí v rodině zaznamenaly v letošním roce výrazný nárůst klientů. Například ostravské Krizové centrum pro děti a mládež aktuálně objednává až na srpen. Těžko tak může děti podpořit v momentální krizové situaci.

„V praxi jsem 16 let a takový přetlak klientů, takový přetlak rodin, které chtějí pomoct, jsem nezažila. Statisticky jsme na číslech, která jsme vykazovali ke konci minulého roku,“ říká vedoucí rodinné poradny Ostravského Centra sociálních služeb Jitka Podešvová.

Stojíme v příjemné podkrovní místnosti, kde se děti pracovníkům svěřují s tím, že v rodině zažívají násilí. V poradně pracují s celou rodinou. Rodičům vysvětlují, že to jde i bez facek a nadávek. „Potkáváme se s jejich tvrzeními, že nás taky bili a vychovali z nás dobré lidi,“ dodává. Radí s dětmi diskutovat – proč se něco děje a co s tím mohou dělat. „To dítě mi třeba zamlčovalo nějaké věci, protože má ze mě strach, tak já jako rodič se musím především zamyslet, proč to dítě má ze mě strach, proč se mi nesvěřovalo a já s tím musím nějak dospěle a vyzrále naložit,“ vysvětluje.

„Tata maminku hrozne bil. bije i mne s braskou a segram hnusne nadava a fackuje nas.“ Ukázka z emailu, který dítě poslalo ombudsmanovi. Podle Petry Šuplerové z Kanceláře veřejného ochránce práv takových dostávají desítky. V rámci iniciativy Dětství bez násilí by chtěli pro nezletilé zřídit novou adresu, kam se mohou obracet. „Já si myslím, že v Česku chybí dětský ombudsman, který by právě zrovna to téma tělesného trestání případně nějakého násilí směrem k dětem měl řešit systémově,“ míní Šuplerová.

V rozporu s důstojností dítěte

Z ministerstva spravedlnosti zamířil do vlády i návrh na změnu občanského zákoníku – dnes tam stojí, že rodiče mohou při výchově používat přiměřené prostředky. „Občanský zákoník by měl v podstatě říct, že jakékoliv tělesné trestání je v rozporu s lidskou důstojností dítěte. Neměl by obsahovat žádné sankce, ale měl by obsahovat tuhle zásadu. Aby všichni věděli, že řešení konfliktů mezi rodiči a dětmi skrze násilí je nepřijatelné,“ říká zástupce ombudsmana Vít Alexandr Schorm.

Násilím od blízkých je podle statistik v Česku ohroženo každé desáté dítě. Úřady jen v loňském roce řešily 2 200 ohlášených případů.

Spustit audio

Související