Roušky povinně! První případ koronaviru hlásí Opavsko, celkem je v kraji 31 případů

17. březen 2020 20:30

V Moravskoslezském kraji je k dnešnímu večeru 31 lidí s onemocněním COVID-19. První případ se už objevil na Opavsku. Jde o muže, který od prosince pracoval v Itálii.

Od poledne, kdy hygienici v kraji evidovali 27 vzorků, přibyli čtyři další nemocní. „Poslední případ je žena z Frýdecko-Místecka. Jde o dohledaný kontakt s jedním z našich předchozích případů,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová.

Čtěte také

Mezi novými případy je také muž pracující v italském hotelu, který se v březnu vrátil domů do Hradce nad Moravicí a začal trpět příznaky. „I další dva nemocné jsme také dohledali,“ řekla ředitelka stanice.

Svrčinová dnes také zopakovala, že hygienici v regionu neuvažují o uzavření nějakého města nebo oblasti, jako se tomu stalo v Olomouckém kraji. Podle hygieničky k tomu aktuálně není důvod.

Nejvíce nemocných v regionu je na Frýdecko-Místecku, kde je 14 nemocných. Bez výskytu je nyní jen Bruntálsko. „Situace je naprosto klidná. Nechala jsem si udělat mapy výskytu a v tom Frýdku-Místku máme nahromadění trošku větší, ale vzhledem k počtu obyvatel je to nic,“ uvedla Svrčinová. Podle ní jsou přibývající případy většinou právě kontakty dříve nakažených.

Odběrová místa

Čtěte také

V nemocnicích po celém Moravskoslezském kraji postupně přibývají odběrová místa pro pacienty s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. S jejich budováním pomáhají i hasiči. O víkendu vzniklo první takové místo ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO). Zdravotníci tam od té doby odebrali už zhruba 300 vzorků včetně několika pozitivních.

Od pondělí je odběrové místo také ve Slezské nemocnici Opava. Fungovat má nonstop. „Zcela zásadní informací je, že naši zdravotníci smí v současné době provádět odběr pouze osobám, které budou mít výhradně doporučení epidemiologa, a které mohou přijet automobilem. Odběry se nebudou provádět u samoplátců,“ řekl mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Jiří Krušina.

Stále platí, že odběry ve všech dočasných odběrových místech jsou určeny pouze pro pacienty, které po telefonické konzultaci na lince 112 doporučila krajská hygienická stanice. Odběry pro samoplátce se tam aktuálně nedělají.

Další odběrové místo je v prostorách havířovské nemocnice, ve středu se otevře také v Nemocnici Třinec. A chystá se i v dalších zdravotnických zařízeních. Na přelomu tohoto a příštího týdne by mohlo být zprovozněno v Krnově a připravuje se i v Městské nemocnici Ostrava.

Povinné roušky v MHD

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) nařídil v souladu s usnesením vlády všem cestujícím, kteří jezdí hromadnými dopravními prostředky – autobusy, vlaky, městskou hromadnou dopravou povinně nosit roušky, či si jakýmkoli způsobem zakrývat ústa a nos. Povinnost používat tyto ochranné prostředky ve veřejné dopravě v regionu platí do 24. března.

„Je to jediná cesta, jak se můžeme před šířením nákazy koronavirem ochránit. Jinými slovy, moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě,“ poznamenal Vondrák.

Česko má k dnešním 18:00 celkem 434 případů nákazy novým koronavirem. Od pondělního večera přibylo 90 případů. Nejvíce nakažených je stále v Praze. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Testů na koronavirus bylo v Česku provedeno zhruba 6600, uvedl odpoledne po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Počet vyléčených zůstává zatím podle ministerstva stejný, a to tři lidé.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související