Rozhledna Tetřev na hřebeni Velkého Polomu patří k vyhledávaným atrakcím

1. září 2015

Pod vrcholem Velkého Polomu v Beskydech najdete rozhlednu Tetřev. Zrekonstruovaná stavba patří k turistickým lákadlům Frýdecko-Místecka. Jsou z ní výhledy na beskydské hřebeny a údolí a taky na kopce za slovenskou hranicí.

Stojí v nadmořské výšce 944 metrů na hřebeni Velkého Polomu mezi Českou a Slovenskou republikou a na obě strany hranice taky nabízí zajímavé výhledy. Rozhledna Tetřev své jméno dostala po někdejším horském hotelu. V nové zrekonstruované podobě je turistům přístupná čtyři roky.

„Není to přímo ten nejvyšší vrchol, jsme asi kilometr a půl od vrcholu Velkého Polomu, který má 1067 metrů nad mořem. Ale ta rozhledna tady na hřebeni plní svůj účel, protože hlavně na Slovensko je krásně vidět a stojí za to sem přijít,“ říká místostarosta Dolní Lomné Pavel Boháč.

Nejlépe znají beskydské hory lidé, kteří v nich žijí a běhají po nich od dětských let. Takový pamětník je i osmaosmdesátiletý Karel Sikora z Písku u Jablunkova. Dnes se opírá o dvě hole, kopcům se ale ani ve stáří nevyhýbá.

„Pochodil jsem všechny kopce, které tady okolo vidíme – od Čantoryje, přes Kozubovou, Ostrý a Javorový... Denně jsem chodíval,“ vzpomíná pan Sikora u paty rozhledny.

Čtěte také

Nahoru na vyhlídku vás dovedou točité schody. „Zhruba severním směrem vidíme osadu Kamenité s turistickou chatou, vpravo vyčuhuje hora Ostrý a za ní pak Javorový,“ ukazuje do dáli místostarosta.

Hřeben, na kterém stojí chaty a rozhledna, byl dříve odlesněný až k chatě Skalce a pásávaly se na něm především ovce. K chatám Skalka a Severka (od rozhledny východním směrem) vás dovede turistická značka.

Rozhledna stojí ve výšce 944 metrů nad mořem

„Když neprší a je dobrá viditelnost, tak jižním směrem je hezky vidět na Malou Fatru s Rozsutcem a při velmi dobrém počasí se dají zahlédnout Západní Tatry,“ dodává Pavel Boháč.

A pokud se na vrcholu rozhledny podíváte západním směrem, spatří vrchol Velkého Polomu.

Další informace o rozhledně a jejím turisticky zajímavém okolí uslyšíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.