Ruce myjeme mýdlem, čočky jen roztokem, připomíná optometristka Markéta Malá

20. srpen 2020

Pro koho jsou kontaktní čočky vhodné a pro koho naopak ne? Jak je třeba se o ně starat a jaké zdravotní potíže nám hrozí, když s nimi nebudeme správně nakládat a dobře o ně pečovat?

Nesmírně důležitá je hygiena při nasazování kontaktních čoček. Musíme dbát na to, čím si ruce myjeme, do čeho si ruce utíráme a čeho se následně dotýkáme.

„Velice důležité je umývat si ruce mýdlem, nikdy ne dezinfekcí – to by vás v očích štípalo. Pořádně opláchnuté ruce je dobré utírat do nějaké utěrky, která není chlupatá,“ říká v rozhlasové Lékárně Markéta Malá, optometristka Očního centra Agel v Ostravě.

Současně varuje před umýváním čoček čímkoliv jiným než roztokem, který je k tomu určený. „Když už tento speciální roztok v dané chvíli nemáte, zkuste použít aspoň fyziologický roztok,“ dodává.

Při nedodržení hygienických zásad vám může hrozit infekce, která se může dostat i do hlubších očních tkání. „Může se stát, že vám rohovka zešedne, vytvoří se tam vřed. A v horším případě můžete přijít k lékaři už pozdě,“ varuje.

Rady, jak se starat o kontaktní čočky i o zrak, pro koho jsou čočky vhodné a pro koho ne, uslyšíte v záznamu naší rozhlasové Lékárny. Dozvíte se také, jaké je v souvislosti s používáním čoček riziko koronavirové nákazy.

Spustit audio

Související