Rušno na školách. Studenti, kteří v červnu propadli, skládají opravné zkoušky

28. srpen 2019 12:22

Na školách už je tento poslední prázdninový týden rušno. A nepotkáte tam jen učitele. Žáci a studenti, kteří dostali nanejvýš dvě pětky na vysvědčení, mají poslední šanci, aby nepropadli. Musí zvládnout opravnou zkoušku neboli reparát. Jak takový boj o záchranu místa v lavici vypadá, to jsme zjišťovali v Ostravě.

Ondra právě vyšel ze třídy, kde zasedá zkušební komise. Pětku z elektroniky zažehnal, protože vyměnil koupaliště za učebnice. „Asi dva týdny a docela tvrdě,“ říká k učení.

Široký úsměv, tak poznáte toho, kdo reparát zvládl. Tady na vítkovické střední průmyslové škole. Jako třeba Mirek. „Byl jsem nervózní, usnul jsem až někdy o půl druhé. Teď jsem měl matematiku a ještě mě čeká opravná zkouška z psaní všemi deseti. Tam na počítači napíšu nějaké písemky a bude to super,“ dodává.

Letos jde na této průmyslovce k opravným zkouškám bezmála 60 studentů. „Co se týče počtu těch, kteří byli hodnoceni známkou za pět, je plus mínus stejný jako v předchozích obdobích,“ potvrdil ředitel školy Josef Lukosz.

A podobné jsou i zkoušené předměty, dodává jeho zástupce Tomáš Havlásek. Nejde jen o tradiční češtinu, matematiku, nebo angličtinu. „Protože jsme odborná škola, tak i z odborných předmětů – jak strojírenských, tak elektrotechnických. Například technologie nebo elektrotechnologie,“ dodává Havlásek.

Už se tady stalo, že si student zlepšil pětku na reparátu dokonce na trojku, byla to ale velká výjimka.

Kolik dohromady žáků a studentů teď válčí s osudem na opravných zkouškách, není jasné, takovou statistiku ministerstvo školství nemá. Důležité pak budou počty těch neúspěšných.

autor: mrk
Spustit audio