Rychlejší než inzeráty. Přibývá programů a aplikací, které pomáhají hledat novou práci

19. říjen 2020 06:10

Lidé, kterým hrozí propuštění ze zaměstnání, mohou v Moravskoslezském kraji využít novou službu. Je to webová aplikace, která dokáže během okamžiku propojit konkrétní zaměstnance a firmy, které by o ně naopak měly zájem.

„Jednoduše tady zadám, jaká jsem firma, jaké povolání nabízím, kolik je aktuálně volných zaměstnanců a tak dále. Můžeme se třeba podívat, co se tady nabízí,“ ukazuje Martin Navrátil z Moravskoslezského paktu zaměstnanosti, jak funguje Chytrý matching,

Tak se tato nová aplikace jmenuje. Pomůže těm, kteří jsou třeba ještě ve výpovědní lhůtě, protože jejich firma má ekonomické potíže, aby neskončili na úřadu práce. A nemuseli spoléhat na inzeráty.

„Firma napíše třeba – máme tady seřizovače, máme tady svářeče, je jich patnáct, mají ty a ty certifikáty. A vlastně nová firma, která by je ráda uplatnila, se spojí s personalistou, který zprostředkuje kontakt s těmito lidmi. A ti si samozřejmě vybírají,“ dodává Navrátil.

Kromě programu, ve kterém se dá vyhledávat podle mnoha kritérií, je možné i další profesní poradenství, aby jedna práce plynule navázala na tu druhou.

Aplikace OKD

Svou vlastní aplikaci má třeba i společnost OKD, která se chystá na velké propouštění v příštím roce, říká personální ředitelka OKD Radka Naňáková.

„Firma vkládá pozice a zároveň online vidí vložené konkrétní informace k jedincům, jaké mají vzdělání, jakou mají praxi, případně další poznámky. Mohou si informace filtrovat, spojovat. Pak označí, koho si chtějí pozvat na pohovor a už je to na straně společnosti, která obsazuje,“ dodává Naňáková.

Vzniká tak jakýsi virtuální pracovní trh, který, jak ukazují dosavadní zkušenosti, může zajistit rychlé uplatnění i při velmi úzkých specializacích, aniž by se kdokoliv dostal, i když třeba jenom dočasně, do evidence úřadu práce.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související