S Českým rozhlasem Ostrava darovalo krev 372 lidí

24. říjen 2007

Celkem 372 lidí přišlo darovat krev s Českým rozhlasem Ostrava, přičemž 82 z nich přišlo k odběrům poprvé. Tradiční akce se konala v pěti zdravotnických zařízeních. Včera v Ostravě, Třinci, Frýdku-Místku a Opavě, dnes vyvrcholila v Karviné.

Stačí jedna náročná operace, třeba rozsáhlá spálenina, a lékaři spotřebují nejcennější tekutinu hned od stovky dárců. Dobrovolníků je stále nedostatek i když si lidé obecně myslí, že darovat krev je správné.

Včera do krevního centra ostravské fakultní nemocnice a na transfúzní oddělení nemocnic ve Frýdku-Místku, Třinci a v Opavě našlo cestu dohromady 320 lidí, 77 z nich pak přišlo darovat krev vůbec poprvé. Dnes se v Karviné připojilo dalších 52 dárců, z toho pět prvodárců.

Vysoký počet prvodárců si pochvalovali například v Opavě. Podle vedoucí sestry Moniky Miklušové pomohli hlavně mladí lidé. "Přišli z gymnázia, ze zdravotnické školy a ze zemědělské školy. Přišli také studenti z univerzity. Bylo to takové různorodé složení žáků středních škol," upřesnila sestra.

A o to jde. Podle odborníků totiž populace pravidelně chodících dárců stárne. Podobné akce, jako je Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava, proto podle primářky ostravského krevního centra Zuzany Čermákové mají význam. "Krevní centrum poskytuje široké spektrum transfúzních přípravků, konziliárních služeb. Poskytuje je v kteroukoli denní nebo noční dobu, takže ta dárcovská základna musí být co nejširší, abychom mohli z čeho vybírat."

Například ze statistik frýdeckomístecké nemocnice vyplývá, že v poslední době ženy darovávají krev více, než bývalo obvyklé. Pro změnu do Ostravy dnes přišel muž, který předchozích sedm odběrů špatně snášel a vždy omdlel. I jemu patří náš dík.

autoři: mik , tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.