S Kateřinou Dubskou o Hendrixově kytaře, o literatuře, ale i o trápeních a radostech

26. červenec 2021

Naše vyprávění bude třeba o kytaře Jimiho Hendrixe. Její příběh nás totiž vede až do Moravskoslezského kraje. A píše o ní ve své poslední knize Kateřina Dubská.

Kateřina Dubská měla ke knihám blízko už jako malá. V dospělosti je začala i vydávat a dnes už je píše. Hendrixova kytara je naprosté vybočení z její dosavadní tvorby, protože v ní hodně zobrazovala sebe a svá životní témata. I těch se dotkneme.

O bigbítu světovém i o tom, který se schovával v socialistickém Československu, o tíze, kterou cítí ve vlastním rodu a o hledání rovnováhy, o literatuře, o trápeních i radostech, o tom je rozhovor s Kateřinou Dubskou.

A životní krédo Kateřiny Dubské? „Měla jsem jich v životě víc, třeba ‚Co tě nezabije, to tě posílí!‘ Ale teď se můj život nejvíc podobá plavbě po klidné mořské hladině s občasnými vlnkami a řídím se proto heslem ‚Vše pomine‘,“ vysvětluje jedna z našich nejúspěšnějších současných spisovatelek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.