S očkováním proti koronaviru chtějí pomoci i velké průmyslové firmy

27. leden 2021 11:06

S očkováním proti covid-19 by mohli výrazně pomoci velcí zaměstnavatelé. Například v Moravskoslezském kraji se na to už některé průmyslové firmy připravují. Hlavně ale čekají na dostatek vakcíny.

V OKD zvažují využití modelu, který ve firmě fungoval během plošného testování. „Jsme připraveni v případě dostatku vakcín spustit očkování našich zaměstnanců,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Čtěte také

Chystají se i v Třineckých železárnách. Přímo v areálu huti už vzniká očkovací centrum. „V těchto dnech mezi zaměstnanci probíhá průzkum, jaký je vlastně zájem, abychom si udělali představu. Připravujeme to ve spolupráci s Nemocnicí AGEL Třinec-Podlesí, která je naším smluvním zdravotnickým zařízením,“ potvrdila mluvčí společnosti Petra Macková Jurásková.

Velké průmyslové podniky spoléhají na to, že mají dostupnou často i vlastní lékařskou péči, takže odpadá problém s tím, kdo by očkování vedl.

Podobně je na tom třeba hutní firma Liberty Ostrava. „Zatím nemáme oficiální informace, kdy na nás přijde řada, ale protože máme polikliniku přímo u huti, tak nám situaci velmi usnadní to, co se už podařilo prosadit Svazu průmyslu. Tedy že budou moci očkovat přímo závodní lékaři,“ říká mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Všechny tři oslovené firmy čekají na jakékoliv informace, které by očkování uspíšily. Už proto, že by se tímto způsobem mohla naočkovat nemalá část obyvatel celého Moravskoslezského kraje.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související