Salátem z uzeného pstruha od Václava Ségla rychle pohostíte i nečekané hosty

V Pochoutkovém roce představil soutěžní recept Václav Ségl z Praskoles. Umíchal nám svěží salát z uzeného pstruha. Výrazná chuť uzené ryby se krásně doplňuje s citronem a šalotkou. Příprava je rychlá, takže vás nezaskočí ani nečekaná návštěva.

Ingredience
  • 300 g uzeného pstruha
  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 šalotky
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 100 g smetanového taveného sýra
  • 3 ks nakládaných okurek (větších)
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 3 lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup

Šalotku a okurky nakrájíme nadrobno, pažitku na půlcentimetrové kousky a najemno nastrouháme citronovou kůru.

Do mísy dáme pomazánkové máslo, tavený sýr a prošleháme elektrickým šlehačem na malé otáčky, aby vznikla mazlavá jednolitá hmota

Přidáme nakrájenou šalotku, okurku, citrónovou kůrou a pažitku. Přikápneme citronovou šťávu, osolíme a opepříme a všechno to promícháme.

Kousky natrhaného uzeného pstruha, asi 4 x 4 cm, přidáme až na konec, aby se příliš nerozmačkal. Do salátu ho vmícháme lehce po částech, aby se kousky příliš nepotrhaly.

Podáváme s chlebem nebo vekou.

Václav Ségl

Recept má od svého kamaráda, který ho tradičně dělá z uzeného pstruha. Podle pana Ségla by šel udělat také z lososa. Dělá ho rád a často. Pan Ségl nás přivítal v řeznických kalhotách a připravený vařit i v zástěře s vlastní jmenovkou.

Během návštěvy jsme ochutnali i slovenskou bramborovou polévku s klobásou a také pečené jelení maso s tmavou omáčkou na víně se švestkami a výborným karlovarským knedlíkem. Jako dezert jsme dostali tmavý piškot s kaštanovým krémem.

Václav Ségl a Patrik Rozehnal