Salmorejo
Pojďte si s námi připravit speciální rajčatovou polévku! Ovšem pozor, tahle se servíruje studená. O této španělské dobrotě se říká, že je jako milenka, jen nezahřeje – nese název Salmorejo.
Potřebovat budete:
- 1 kg rajčat
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 5 lžic vinného octa
- 2 vejce natvrdo
- 4 plátky sušené nebo čerstvé šunky
- sůl a pepř
- 200 g usušeného bílého pečiva
Postup:
- Rajčata omyjeme a ponoříme na 30 vteřin do litru vroucí osolené vody.
- Poté je vytáhneme, oloupeme a odstraníme semínka, česnek rozmačkáme.
- Tvrdé pečivo nakrájejte na malé kousky.
- Rajčata rozmixujte a přidejte česnek, pečivo, olej a ocet.
- Vše dohromady znovu rozmixujte.
- Směs dejte na hodinu do ledničky.
- Ozdobte sušenou šunkou nakrájenou na proužky a uvařenými vejci, které nasekáte.
- Posypte jimi polévku a můžete servírovat.
Tip od zkušených španělských hospodyněk – jídle je nejlepší připravovat den předem, uležením získává výraznější chuť i vůni.
Související
-
Plněná rajčátka
Možná i vy bojujete s plýtváním v kuchyni. Zbylo-li vám mleté maso a máte-li bohatou úrodu rajčat, je právě pro vás určen dnešní recept.
-
Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.
-
Vepřové na rajčatech
Jitka Vláčilová z Moravských Bránic pracuje jako obsluha hospůdky, která vznikla v bývalé přečerpávací stanici. Recept má od své tchýně a omáčku příliš nezahuušťuje...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.