Sasko láká na umění

30. září 2012

V Uměleckých sbírkách v Chemnitz začala výstava grafik Pabla Picassa ze světoznámé sbírky Suite Vollard.

Sbírka nese jméno francouzského sběratele umění Ambroise Vollarda. Byl jedním z nejvýznamnějších galeristů dvacátého století, který vystavoval celou řadu moderních umělců, včetně Picassa. Vyvrcholením jejich spolupráce byla právě kolekce PABLO PICASSO. Suite Vollard, kterou můžete v Chemnitz vidět jen 18. listopadu.

Vynikající díla moderního umění můžete vidět i v Drážďanech. Státní umělecké sbírky připravily v domě umění Lipsiusbau výstavu s dlouhým názvem V síti moderny - Kirchner, Braque, Kandinsky, Klee ... Richter, Bacon, Altenbourg und jejich kritik Will Grohmann. K vidění jsou tu cenná díla meziválečné moderny, která jsou nějakým způsobem svázána s významným meziválečným kritikem a sběratelem moderního umění Willem Grohmannem. Obrazy, sochy, grafiky i fotografie od předních modernistů si v Lipsiusbau můžete prohlédnout až do 6. ledna příštího roku.

Umění, které ale neslouží jen k estetickým dojmům, vystavuje drážďanské Muzeum hygieny. Na výstavě s názvem C´est la vie… jsou k vidění známé obrazy starých mistrů a současných fotografů. Jejich díla spolu vedou pomyslný dialog, který má diváka vést k přemýšlení o lidské existenci. I bez „dumání“ je tato výstava velice zajímavá. Jsou tu totiž vystavena díla například Jacopa Tintoretta, Franciose Bouchera, Tiziana nebo Nan Goldin. Výstava C´est la vie… potrvá až do 27. dubna příštího roku.

Spustit audio