Scarlett Wilková: Až uvidíš moře

4. prosinec 2023

Píše se rok 1948 a z Řecka do Československa dorazila první uprchlická vlna. Mezi nimi i dvě opuštěně desetileté holčičky Sotiria a Koula. Jak se vyrovnají s novým životem? Uvidí vůbec někdy řecké moře?

Řecká emigrantská vlna v letech 1948 - 1949 je součástí naší historie. Součástí, o níž dnes mnoho nevíme. Možná na školních fotografiích stojíte vedle řeckých spolužáků, možná je potkáváte na ulici, v práci, možná chodíte do řeckých taveren, kterých jen v Ostravě je hned několik. Bereme to jaksi automaticky.

Účinkují: Magdaléna Holcová a Dušan Urban
Připravil: Eva Lenartová
Zvuk: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 27. 8. 2023
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava

Připomeňme tedy, že Československo po válce přijalo přibližně 12 000 řeckých uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. Pro Řeky bylo totiž osvobození od několikaleté německé okupace sice vítaným, ale spíš pouze symbolickým milníkem. V jejich zemi válka pokračovala. Teď už ovšem nestříleli Řekové na Němce, ale na jiné Řeky, kteří se od nich lišili názorem na budoucí směřování země. Proti sobě stály královská armáda a komunistickou stranou podporované partizánské oddíly. Do tehdejšího Československa, které sotva vykročilo na svou tragickou cestu za komunismem, přijely rodiny poražených revolucionářů.

S první vlnou emigrantů do naší země přichází i desetiletá Sotiria. Bez rodičů, bez znalosti jazyka, jen se stejně starou a stejně opuštěnou Koulou, k jejíž prchající skupině se Sotiria náhodně přidala. Jak se dvě řecké holčičky vyrovnají s novým životem? Uvidí vůbec někdy řecké moře? A kde jsou vlastně doma? Na pozadí osudů Sotirie a Kouly se odvíjí dramatická rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Autorka sleduje své hrdinky a jejich rodinné příslušníky od poloviny dvacátého století až do současnosti.

Scarlett Wilková

Kdo je Scarlett Wilková

Scarlett Wilková je novinářka, která se psaní se věnuje od chvíle, kdy po maturitě nastoupila do redakce podnikového časopisu v Ostravě. Poté pracovala pro různá média. Je autorkou knihy Málokdo ví o zpěvačce Haně Zagorové, spolupracuje se společností Post Bellum, která provozuje databázi Paměť národa. Pro ni natočila taky vyprávění řady řeckých pamětníků, které se stalo inspirací k napsání knihy Až uvidíš moře. V letošním roce vydalo Motto druhý autorčin román s názvem Ty chladné oči.

Spustit audio