SDH Rychaltice. Obětaví pomocníci, pro které je sbor rodinnou záležitostí

11. září 2015

V Rychalticích, což je součást obce Hukvaldy na Frýdeckomístecku, vznikl sbor dobrovolných hasičů druhou dubnovou neděli roku 1895. Od té doby se v řadách hasičů vystřídali muži i ženy, dědové i jejich vnuci, pravnuci. Sbor se stal rodinnou záležitostí.

Dnes tady mají 72 hasičů a všichni v okolí je znají nejen jako obětavé pomocníky, to když padají stromy nebo stoupá voda, ale také jako pořadatele spousty obecních kulturních i sportovních akcí. Zkraje roku je to ples i s pochováváním basy, masopustní průvod, dětský den, připravují vatru k 28. říjnu, stavění máje, dokonce tady mají i několik členů muzikantů a tak dali dohromady trio harmonika, kytara a housle. Zpívají všichni, i ti, co zpívat neumí.

Snem zbrojíře sboru dobrovolných hasičů v Rychalticích Jiřího Rožnovského je nová hasičská Tatra. Smůlou je, že takový stroj stojí přibližně 8 miliónů korun. V manželce velitele družstva, Markétě Kološové, objevili hasiči zkušenou harmonikářku, ochotnou pomocnici a dámu se spoustou nápadů. Například naproti hasičské zbrojnice vybudovali s přispěním obce a Nadace O2 dětské hřiště, průlezky, klouzačky. Maminky s dětmi mají kam jít. Navíc své děti vodí hned ke zbrojnici, takže hasiči počítají s tím, že z té malé drobotiny jednou budou mladí dobrovolní hasiči.

SDH Rychaltice patří mezi uznávaná sportovní hasičská mužstva. Ve zbrojnici mají velkou skříň plnou různých ocenění a pohárů. Ty nejcennější ale patří ženskému družstvu, které dnes už neexistuje, ale před léty patřilo k týmům, který bral zlaté medaile na prestižních hasičských soutěžích. Rádi se chlubí úspěchem dobrovolné hasičky Petry Mifkovičové, která získala na hasičské olympiádě ve Francii v roce 2013 zlato v běhu na 100 metrů.

A zpíváme všichni: Co jste hasiči... :-)

Letos hasiče z Rychaltic čeká ještě zapálení Masarykovy vatry, to bude 24. října, a 6. února příštího roku další velká akce - Pochování basy. Masopustní průvod pořádají o týden dříve, protože obcházení chalup po celé obci je náročné, všude dostávají občerstvení, a tak zjistili, že po masopustním průvodu dělat ještě to pochování basy málokdo vydrží. Akci právě proto rozdělili na dva víkendy. Možná by se z toho mohli poučit i ostatní sbory.

Starostou je Ivan Rožnovský. Velitelem sboru Libor Bůžek a velitelem družstva Jakub Kološ.

Celý medailonek hasičů z Rychaltic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dobrovolné hasiče z Rychaltic můžete až do pátku 18. září 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI RYCHALTICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.