SDH Staré Heřminovy. Vše pro malé hasiče. Kdo si hraje, nezlobí

11. prosinec 2015

Staré Heřminovy najdete kousek od Horního Benešova na Bruntálsku. Žije tam asi 230 lidí, padesát z nich je u hasičů. Tamní sbor letos slaví 130 let trvání.

Ze starých kronik víme, že 25. května 1885, kdy založení dobrovolného hasičského sboru místní lidé pořádně oslavili, hrála k dobré zábavě městská kapela z Horního Benešova a zdejší hasiči se pochlubili hasičskou stříkačkou a vybavením pro 47 mužů. Oslava se konala od časného rána a byla zakončena bálem v hostinci U modrých lvů.

O rok později nechala obec postavit hasičskou zbrojnici a v roce 1900 si dobrovolníci pořídili na tehdejší časy velmi moderní požární vůz s žebříkem, hadicemi a požárními sekyrami. Po vysídlení německého obyvatelstva, tedy po roce 1945, přichází nová historie zdejší Požární jednoty. Noví obyvatelé Starých Heřminov si vlastními silami opravili zbrojnici, narovnali věž a přistavěli klubovnu, kde se místní hasiči scházejí dodnes.

Hasič v každé chalupě

„Naši hasiči jsou výjimeční tím, že jich je hodně. Obec má asi 230 obyvatel a v SDH je asi padesát lidí, takže v každé chalupě je nějaký hasič. Díky tomu u nás prakticky nehořelo," říká starosta SDH ve Starých Heřminovech Augustýn Bocek.

„Pro nás má smysl především práce s dětmi, všechno podřizujeme tomu, abychom měli zázemí pro malé hasiče. Kdo si hraje, nezlobí. Pořádáme dětské dny, tradiční ples, pod hlavičkou místních hasičů se nám sešly orientální tanečnice i kolaři, to jsme my starší, co rádi jezdíme na výlety," dodává starosta sboru.


Dobrovolné hasiče ze Starých Heřminov můžete až do pátku 18. prosince 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI HERMINOVY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Kdyby tady nebyli dobrovolní hasiči, tak by to byla tragédie. Ať se týká jakéhokoliv dění v obci, tak u všeho jsou hasiči," upozorňuje starostka obce Daniela Skotnicová.

Karel Skotnica, velitel mládeže, si na nedostatek sportovních požárních nadšenkyň stěžovat nemůže. „Dokonce se ukazuje, že děvčata i kluci raději přijdou na trénink nebo na závod než by šli do školy." Naposledy vypisoval omluvenky svým školou povinným svěřencům, to když jeli do Prahy na závody v šedesátimetrovém běhu. Neztratili se a jednotlivci ze Starých Heřminov se umístili na zajímavých místech v první stovce účastníků.

Celý medailonek hasičů ze Starých Heřminov v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio