SDH Vrchy. Místní hasiči jsou nositeli hrdinských i kulturních tradic

25. září 2015

Čtvrtý vylosovaný tým, který můžete po celý týden podpořit svými hlasy prostřednictvím SMS zpráv, je z obce Vrchy u Fulneku. Zdejší dobrovolní hasiči existují podle dochovaných zpráv už od roku 1911. Možná byli už dříve, ale žádné kroniky a zmínky se o tom nedochovaly.

V obci Vrchy jsou hasiči nositeli hrdinských i kulturních tradic. Podle svého starosty Karla Pešla nejen nastavují svůj život za své spoluobčany, ale také přispívají ke kulturnímu růstu obce. Naposledy například tím, že za peníze vydělané práci při rekonstrukci kostela pořídili nový bicí stroj kostelních hodin.

V obci je 206 obyvatel a čtvrtina žen, mužů, dětí i nemluvňat jsou členy sboru místních hasičů. Starosta Karel Pešl je členem od dětství. Časem se stal jednatelem, pak starostou. Sbor dostal mezitím ocenění za příkladnou práci.

Jeho historie začala už před rokem 1911, ale protože z bývalé německé obce Valteřovice se dochovaly první zprávy o hasičích až z roku 1911, vzali současní hasiči tento rok jako vznik hasičstva v obci.

Starostka Jiřina Pešlová tvrdí, že hasiči jsou nositeli kultury v obci, vzkřísili například Masopust. Dříve se pochovávání basy účastnilo dvacet lidí, dnes je místní sál plný a uvnitř bývá více než 100 lidí.

Kamil Jurajda, velitel družstva říká, že hasiči se dnes už nehoní, musí s rozvahou zasahovat, aby se někomu nic nestalo. Naposledy tady hořelo před čtyřmi roky, jinak zasahují hlavně pří pádech stromů.

Hasičky Krákorky

Mezi hasičkami jsou také seniorky, které se sdružují v umělecké pěvecké skupině Krákorky. Je jich šestnáct a s harmonikou nebo s kytarou se staly během krátké doby nepostradatelným doplňkem všech místních kulturních akcí. Jejich písničku o obci Vrchy jsme zařadili také do naší reportáže.

Během natáčení jsme se potkali také s pětiletou Terezkou Pešlovou, která je členkou sboru a chodí zatím do sousední školky v Březové. V hasičském sboru v obci Vrchy může být i menší dítě. Tříměsíční dcerka jednatelky sboru Elišky Pešlové bude členem za pár týdnů, všichni tvrdí, že dítě patří k týmu a musí si to uvědomovat už od útlého věku. Když je pak kulturní akce, třeba masopustní veselí, pomáhají děti připravovat pohoštění pro ostatní.

Krákorky

Starostka obce Jiřina Pešlová říká: "Bydlet ve Vrchách je úžasné."

Celý medailonek hasičů z obce Vrchy v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dobrovolné hasiče z obce Vrchy můžete až do pátku 2. října 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VRCHY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

autor: Artur Kubica
Spustit audio