Se Sandrou Moravcovou o hobbyhorsingu, netradiční sportovní disciplíně, která baví hlavně dívky

3. duben 2023

Víte, co je to hobbyhorsing? Velmi zajímavá disciplína, která, jak vyplývá z anglického názvu, má něco společného s koňmi. Pozor, nejde o koně živé, ale napůl plyšové a dřevěné. O tom, jak se na nich „jezdí“, proč to baví spoustu mladých lidí, zejména dívek, i že hobbyhorsing už má své mistrovství České republiky, uslyšíte v našem rozhovoru.

Zpočátku mi to přišlo jako takové hopsání na koníkovi. Ale když jsem se dívala, jak ta děvčata trénují, jak vysoko jsou schopné skákat, kolik hodin té píli a tomu tréninku jsou schopné obětovat, tak jsem si říkala, že bychom něco takového mohli zkusit i u nás v Paskově.
Sandra Moravcová

„My tomu říkáme imitace jezdeckého sportu. Je to spojení atletiky, gymnastiky, které je inspirované jízdou na koni. A koně jsme vyměnili za takzvaného hobbíka, což je zpravidla plyšová hlava koně, která je upevněná na dřevěné tyči,“ vysvětluje v rozhovoru Sandra Moravcová.

Nápad přišel ze severu, z Finska. „Tam to funguje už na vysoké úrovni, jezdí se tam světové šampionáty. Postupně se to dostalo i k nám,“ dodává.

Spustit audio

Související