Segedínský guláš lze snadno vylepšit. Chuťovou fintu prozradil Martin Barcala

Segedínský guláš je typické maďarské jídlo, které má ale své pevné místo i v české kuchyni. Podle šéfkuchaře Spolku dobrého jídla Kokořín 12 lidé dnes preferují jeho přípravu z libového masa, proto se dnes nejvíce dělá z vepřového plecka. Chuť lze ozvláštnit přidáním zauzené papriky a snítky tymiánu do omáčky.

Segedínský guláš

1 kg vepřového masa (ideálně libové, nejlepší je plecko)
500 g kysaného zelí
1 cibule
1 polévková lžíce zauzené papriky
kmín
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
tymián
smetana na zjemnění

Postup:

Očištěné vepřové maso nakrájíme na kostky 2x2 centimetry. Cibuli nasekáme nahrubo. Do rozpáleného kastrolu nalijeme olej a poté nasypeme cibuli, kterou orestujeme dozlatova. Pak přidáme nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vše spolu s cibulí orestujeme.

Martin Barcal připravil segedínský guláš

Po zarestování přidáme sypkou zauzenou papriku. Když bychom ji přidaly příliš brzo, mohla by zhořknout. Vše zalijeme vodou, protože maso (které máme ponořené do ¾) pustí šťávu. Použít ale můžeme i vývar. Kastrol přiklopíme pokličkou a necháme 30 minut dusit v rozpálené troubě na 160 stupňů.

Poté přidáme do kastrolu nakrájené kysané zelí a vaříme přibližně po dobu 60 minut.

Téměř hotový guláš zahustíme jíškou a dle naší chuti můžeme ještě dosolit, případně i dokyselit (na toto použijeme nálev z kysaného zelí). Provaříme po dobu 10 až 15 minut.

Na závěr přilijeme na zjemnění trochu smetany a provaříme.

Podáváme s houskovým knedlíkem a guláš můžeme ozdobit knedlíčkem ze zakysané smetany.

Jíška

1 lžíce sádla nebo oleje
1 lžíce hladké mouky

Postup:

Na pánvičce rozpálíme tuk. Zasypeme hladkou moukou a stále mícháme. Mouku necháme v rozpáleném tuku jen zpěnit.

Spolek dobrého jídla Kokořín 12

Spolek si dal za úkol šířit osvětu v lokální gastronomii, shromažďovat místní historické receptury, jídelní a vinné lístky. Pro své členy i širokou veřejnost pořádá vzdělávací kurzy na téma gastronomie (správné technologické postupy, výběr surovin, kombinování pokrmů s víny, nákup a skladování vín). O kuchyni se ve spolku stará šéfkuchař Martin Barcal a na vše dohlíží Tomáš Trejbal.