Senioři z novojičínského stacionáře odjeli za zážitky na ‚příměstský tábor‘

29. červen 2018

Někdo táboří v přírodě, senioři z Nového Jičína mezi hospodářskými zvířaty. Třídenní pobyt, pojatý jako příměstský tábor, jim na zemědělské usedlosti v místní části Bludovice umožnila internetová sbírka. Šestice seniorů přitom vzpomíná na svá mladá léta na farmě.

Paní Jiřina sedí před králíkárnou a pokyny jí dává majitelka farmy Gabriela Žitníková. „Půjdete teď pohlídat chviličku králíky? Je to tady, já vám je otevřu. Hlídejte psa, kdyby tam pes skočil, tak ho hůlkou odšprtněte,“ radí seniorce majitelka statku Bludička.

„Pro mě to je vlastně návrat ke vzpomínkám do dětství s mým dědečkem, který mi tuto usedlost daroval. S tou trpělivostí se snažím teď vrátit to seniorům a provázím je zase já zpátky do toho dětství,“ říká Gabriela Žitníková.

Paní Božena před chvílí zručně otrhala květy z divizny. „Pozorovali jsme kůzlátka a tady ta kuřátka jsem počítala, dvanáct jich je,“ usmívá se paní Božena.

Pan Zdeněk teď nastupuje do traktoru. Tedy ne jako řidič, ale jako spolujezdec. Chystá se spravovat ohradníky.

„Je tady šest klientů, je to první rok, na vyzkoušení,“ vysvětluje vedoucí novojičínské městské služby ProSenior Alice Hynčicová. „Protože senioři vzpomínali na své mládí, na to, jak vyrůstali na statku nebo jak jezdívali na prázdniny k babičce, tak jsme jim chtěli zase umožnit prožít letní prázdniny na statku.“

Kromě krmení nebo pasení hospodářských zvířat si senioři vyzkouší třeba i ruční práci s ovčí vlnou.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související