Setkání s drátenicemi ze Starých Těchanovic

22. prosinec 2015

Patří mezi stálé zákaznice v prodejnách železářství a drátů pravidelně kupují na kila. Řeč je o drátenicích, které vyrábějí z černého drátu nejrůznější umělecké výrobky.

Mají často otlačené a bolavé prsty, ale pod jejich rukama vznikají pozoruhodná drátěná díla. Drátenice Petra Chroustová a Romana Nováková ze Starých Těchanovic u Vítkova na Opavsku by řemeslnou zručností mohly směle konkurovat starodávným dráteníkům. Dnes ovšem s drátem nespravují hrnce, ale tvoří umělecké výrobky.

„Tento zvuk nejčastěji slyším, když hledám konec. Protože ten drát – ten konec nebo začátek – je tam tak schovaný, že si musím udělat nový,“ říká se smíchem při přehrabování se v klubku drátu Petra Chroustová.

V železářství, kam pro drát pravidelně chodí, znají i její kamarádku Romanu Novákovou. „Drátuji docela krátce, asi dva roky. My jsme byly spolu na kurzu černého drátování a teď je z toho koníček,“ říká Romana Nováková.

„Já vám takhle představím to, s čím drátujeme. Je to dva milimetry hrubý černý drát, který se normálně používá na vázání plotů. A z něho pak vycházejí různé misky, svícny. Dělá se z něj osnova a pak se proplétá tím tenkým drátem, to je nula osmička, taky černý,“ vysvětluje drátenice.

K návštěvě drátenic ze Starých Těchanovic vás zveme prostřednictvím poslechu záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio