Šetřete moukou, ať se vám koláč povede a dlouho vydrží, radí cukrář Josef Maršálek
Množství mouky, které použijete při podsypávání zpracovávaného těsta na vále, může rozhodnout o tom, jak se vám koláč povede. Záleží samozřejmě i na druhu těsta, s jakým pracujete.
Kynuté těsto – správně vypracované kynuté těsto potřebuje už jenom minimum další mouky při dalším tvarování. Moukou šetříme, protože přílišným přídavkem mouky změníme texturu, ale také trvanlivost našeho výsledného pečiva.
Křehké těsto – moukou šetříme také při přípravě křehkých těst, protože mouka v receptuře je daná. V těstě už ji máme, a proto raději volíme vyvalování mezi dvěma archy papíru či silnými igelitovými fóliemi.
Tažené těsto – moukou šetříme, i pokud se jedná o těsto na tažený závin.
Listové těsto – při přípravě listového těsta dáváme jen minimální množství a spíše přidáváme podle potřeby, než abychom je zbytečně ometali. Těsto si potřebné množství mouky snadno natáhne.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.