Seznam obcí, ve kterých funguje senior taxi, se rozšíří o Doubravu na Karvinsku

30. prosinec 2020

Obyvatelé Doubravy na Karvinsku se už od příštího roku zařadí na seznam obcí, které nabízí senior taxi. Dosud mohli penzisté z hornické vesnice jen tiše závidět sousedním obcím. Už od ledna mohou také za dotované jízdné vyjet od svých domů k lékaři, na úřad nebo do obchodu.

Paní Emílie jde po Doubravě pomalým krokem, opírá se o francouzské hole, v ruce drží tašku s nákupem. Má nemocnou páteř a senior taxi se jí líbí. „Je to dobrý nápad, ale už to mělo být dávno,“ říká seniorka.

Samotná Doubrava by  senior taxi nedokázala dotovat, říká starostka Dáša Murycová (zvolená za Nezávislé). Obec se proto spojila se sousední Orlovou, pro kterou senior taxi zajišťuje Český červený kříž.

„Naše obec je rozlehlá, řada seniorů bydlí na odlehlých místech a k přepravě k lékaři nebo do lékárny potřebuje automobil. Buď ti lidé potřebují někoho z blízkých, nebo musejí žádat o sanitní vůz. Nová služba jim umožní flexibilněji si plánovat návštěvy lékaře, zajistit si přepravu přímo od domu, což je velký komfort, protože ne každý bydlí u autobusové zastávky,“ říká starostka.

Podle starostky Dáši Murycové zaplatí lidi 11 korun za kilometr, při první jízdě si u řidiče vyřídí  permanentku. „Každý člověk chce být soběstačný – ať už v péči o sebe nebo i v zajištění všeho pro sebe. Takže tím pádem ten senior si může i tu přepravu zajistit sám,“ dodává starostka.

Senior taxi mohou využívat lidé starší 65 let nebo klienti, kteří předloží průkazku tělesně postižených.

Spustit audio

Související