Sídlil tu kat a taky ras, bývala tu věznice a ve sklepení taky mučírna

11. září 2015

Říká se, že v prostorách historické Katovny v Odrách na Novojičínsku poletuje až dvě stě duší. Jak stísněná atmosféra kdysi hlavně v podzemí panovala, poznají zanedlouho i návštěvníci.

Muzeum městského práva v Katovně v Odrách na Novojičínsku chystá pro návštěvníky nové atraktivní prostory. Rekonstrukcí teď prochází podzemí historického domu. Amatérští muzejníci společně s řemeslníky tu opravují taky bývalou mučírnu.

„Bývalá mučírna se nachází vlevo a přímo tam vzadu bude sklepení, které bude věnované archeologii – celému tomu archeologickému výzkumu bývalé Katovny,“ říká Květoslav Wiltsch, průvodce v Katovně a taky předseda Historicko-vlastivědného spolku.

V mučírně se momentálně pokládá dlažba, a to ze starých historických cihel. Pak přijdou na řadu schody a vybavení mučícími nástroji, aby návštěvníci cítili, jak to v té historii bylo a jak to bolelo.

„Je tady hodně cítit tu negativní energii. Každý to necítí, ale senzibilové říkají, že po Katovně poletuje až 200 duší,“ dodává pan Wiltsch.

Více se o muzeu městského práva v Odrách dovíte v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Archeologické nálezy
Spustit audio