Silničáři otevírají poslední úsek severního obchvatu Opavy

12. září 2023 10:31

V Opavě je kompletně dokončený severní obchvat města za více než jednu miliardu korun. Dnes po něm projedou první auta ve směru na Ostravu nebo opačně na Krnov a Bruntál. Poslední úsek obchvatu by měl zklidnit dopravu u rekreační oblasti Stříbrného jezera.

Bydlí sice v rodinném domě se zahradou u jezera, ale s veškerou dopravou přes město přímo za plotem. Jeden ze starousedlíků doufá, že se aut konečně zbaví.

Stříbrné jezero zvané lidově Sádrák auta od dnešního odpoledne objedou po nové pět kilometrů dlouhé cestě. Až silničáři odklidí značení. Hlavně kamiony, které míří na Polsko, tak Opavu denně ucpanou kolonami, úplně minou.

„To znamená, že veškerá těžká tranzitní technika už nebude muset jezdit přes Rolnickou ulici kolem Sádráku. Půjde to všechno venkem. Obchvat je pro město naprosto nezbytný,“ říká primátor města Tomáš Navrátil (ANO).

Stavba to nebyla jednoduchá. Třeba kvůli náspům se muselo přivézt půl milionu kubíků zeminy. „Zhruba pětinu celé stavby tvoří mosty a estakády. Je to zejména v průmyslové zóně a v oblasti, kde překonáváme řeku,“ potvrdil už dříve šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Současně s tímto severním obchvatem vzniká také obchvat jižní. Část je hotová, zbytek by mohl být dokončený podle magistrátu do roku 2030. Pak by mohla být Opava jedním z mála měst s kompletním prstencem obchvatů.

Mapka západní části severního obchvatu Opavy
autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související