Silničáři zahájili stavbu obchvatu Frýdku-Místku. Hotovo má být v roce 2022

23. květen 2018 00:25

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu obchvatu Frýdku-Místku. Hotový má být v roce 2022. Uleví nejen obyvatelům města od desetitisíců aut, ale zlepší i cestu řidičům, kteří na průtahu stávají v dlouhých kolonách. Úsek bude dlouhý přes osm kilometrů a stát s pomocí dotace za stavbu zaplatí přes dvě miliardy korun.

Doprava ve Frýdku-Místku je neúnosná. Potvrzují to lidé, které oslovujeme před nákupním centrem nedaleko průtahu městem. Projede tudy denně až 45.000 aut, nejméně 25.000 aut obchvat z města odvede.

„Obchvat je důležitý z toho pohledu, že město je rozděleno právě tím průtahem, a už se v tom městě nedá žít,“ říká primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Jsme na místě, kde se začala stavba obchvatu Frýdku-Místku. Přípravné práce už začaly nedaleko vodní nádrže Olešná, v blízkosti zavřené benzinové pumpy se už dělá skrývka ornice.

„Je potřeba říct, že dnes otevíráme polovinu obchvatu. A v současné době máme požádáno o stavební povolení, které je dokonce vydáno na ministerstvu dopravy, na tu druhou polovinu, která je v rozkladu,“ říká generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Druhou etapu obchvatu brzdí námitky organizace Děti Země. Jan Kroupa věří, že se je podaří brzy vyřešit. „Předpokládáme, že bychom povolení mohli dostat ještě letos,“ dodává.

Obchvat uleví obyvatelům Frýdku-Místku od hluku, špatného ovzduší i zničených silnic kamionovou dopravou. Vede ale blízko rekreační oblasti.

„Zásah do rekreační přehrady Olešné bude obrovský, ale to je ta jižní varianta. Tenkrát v roce 1996 zastupitelé prostě rozhodli pro jižní variantu, ta severní by Olešnou nezasahovala. Ale už jednou rozhodli a buďme rádi, že aspoň nějaký obchvat budeme mít,“ dodává primátor Pobucký.

Řidiči by se po novém obchvatu měli svézt v roce 2022.

autor: iha
Spustit audio