Silniční úsek kolem přehrady Šance se ani letos nebude solit

2. prosinec 2019 10:34

Obce v Beskydech se spojily a odmítly možnost, aby silničáři v zimě solili estakádu kolem přehrady Šance. Potíže tam mívají hlavně kamiony, které i přes zákaz při nepříznivých podmínkách do kopcovitého úseku vjedou, uvíznou tam a pak blokují provoz. Chemické ošetření tohoto úseku cesty by ale podle starostů Bílé, Starých Hamrů a Ostravice problémy aut jen posunuly dál do hor.

Je to kritické místo na cestě Beskydami na Slovensko, cesta se tu v minulosti nesměla solit, jen sypat inertním posypem, a to kvůli nedaleké přehradě Šance. Od letoška je to ale jinak.

„Oprava a modernizace estakády znamenala novou kanalizaci a solené vody se svádí pod profil nádrže. Takže se ten kopec opravdu může solit a my jsme vydali kladné stanovisko,“ říká mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Podle Vlčkové se ale úpravy týkaly jen části estakády, dál už musí zůstat údržba silnic při starém. „Nad nádrží se už solit nesmí, protože to už by do té přehrady stékalo,“ dodává mluvčí.

A právě z toho měly obce obavy. Kamiony by sice vyjely kritický úsek, ale problém s uvízlými vozy by se musel přesto řešit, jen o kus dál. „Kdyby se solil úsek Ostravice – Hlavatá, mělo by to smysl. Ale solit jen estakádu, s tím úplně nesouzníme,“ vysvětluje starosta Bílé Tomáš Kubačák (Pro lepší Bílou).

Naději na zlepšení přitom vidí v nových proměnných tabulích. Už s předstihem řidiče na zákaz při nepříznivých podmínkách upozorňují. „Věříme v přínos, ale nepočítáme s tím, že se tím budou řídit všichni,“ dodává starosta.

Do budoucna chtějí obce dosáhnout toho, aby byl na této trase provoz kamionů nad 12 tun v zimním období zcela zakázán.

autor: iha
Spustit audio