Skleněný dům září mezi historickými roubenkami na Palackého náměstí v Novém Boru

7. březen 2020

Nový Bor na Českolipsku na severu Čech je poměrně mladé město, existuje teprve od poloviny 18. století. Jeho sklářská tradice je ale mnohem starší, ta sahá až do století 15. A právě toto řemeslo město proslavilo především. Hodně historických budov je tam se sklářstvím spjato. A platí to dokonce i pro budovy novodobé. Mezi nejnovější stavby patří Skleněný dům. Ten se spolu s Černým domem a dvěma původními roubenkami z konce 18. století nachází na rohu Palackého náměstí.

Obnova památkově chráněných staveb a dostavba nových budov podle projektu architektonického studia Opočenský – Valouch trvala více než čtyři roky. Vznikl tak zajímavý komplex čtyř propojených budov.

Obě roubenky souvisí s historií sklářství na Novoborsku, bydlely v nich sklářské rodiny a měly tam i své sklářské dílny. Jedním z posledních uživatelů byla sklářská škola. Roubenky jsou pečlivě opravené do původní podoby. Ta na rohu Palackého náměstí a Palackého ulice má dochované původní klenby a schodiště, vstupní prostor doplňují díla sklářských mistrů a původní černou kuchyní se dá projít do nově postaveného Skleněného domu.

Skleněný dům a opravená roubenka v Novém Boru

Tisíc čtyři sta skleněných tašek je uchycených na kovové konstrukci, která kopíruje tvar domu. Jak tvar, tak povrchová úprava skleněných tašek vychází z břidlice, kterou bývaly domy na Českolipsku obložené. Dosažení efektu „břidlice ve skle“ si vyžádalo měsíce zkoušení a každá z desek je svou podobou originálem. Tak tomu bývalo i u štípané břidlice.

Zvenčí můžete nádheru precizně zrekonstruovaných roubenek i krásu nového Skleněného domu obdivovat kdykoliv. Skleněný dům je navíc zajímavý i po setmění. Pokud se uvnitř pracuje, přenáší se světlo na skleněné tašky fasády a dům tak vlastně svítí. Tím se svým způsobem stal majákem sklářství na severu Čech. Vnitřní prohlídku všech čtyř propojených domů si můžete užít při některém ze dnů otevřených dveří společnosti Lasvit.

Spustit audio