Školní jídelny se připravují na září. Děti si už polévku ani nápoj samy nenalejí

27. srpen 2020 08:10

Přípravy na začátek školního roku zaměstnávají kuchařky v jídelnách v Moravskoslezském kraji. Děti si od 1. září nebudou moci nalévat samy polévku nebo čaj, a to kvůli protikoronavirovým opatřením. Například na Základní škole Na Nábřeží v Havířově byli žáci zvyklí obsluhovat se úplně sami.

Ve školní jídelně už je vše nachystané – židle, stoly, pulty s pitím. „Bude to ale fungovat jinak. Děti budou mít pití už načepované a většinou jim to bude doneseno ke stolu. Máme tady nápojový automat a obsluha bude používat i džbánky pro rychlejší nalití přímo u stolu,“ říká ředitel školy Svatopluk Novák.

Čtěte také

Jinak bude fungovat také výdej příborů, které si dosud žáci brali sami. Teď dostanou všechno u výdejového okénka. „V jídelně budou nachystané lžičky k polévce,“ popisuje ředitel. „Fronty by se neměly tvořit, budeme to regulovat,“ dodává.

„Určitě se to bude dát zvládnout,“ říká vedoucí školní jídelny Soňa Navrátilová. „Musíme to vyzkoušet. Ten první nebo druhý den chodí méně dětí, takže to bude pozvolný nástup. Problémy nebudou,“ je přesvědčena vedoucí.

Do této chvíle byly děti na Základní škole Na Nábřeží zvyklé si i samy nalévat polévku. To teď za ně udělají pracovnice školní jídelny.

Spustit audio

Související