Slezské Rudoltice uspěly v soutěži o Nejkrásnější nádraží. Jsou třetí

12. listopad 2019 21:28

Nádraží osoblažské úzkokolejky ve Slezských Rudolticích uspělo v 13. ročníku soutěže o Nejkrásnější nádraží. Titul letos získala stanice Rozsochy na Vysočině, druhé místo mají středočeské Čelákovice.

Tento rok lidé navrhli na titul Nejkrásnější nádraží 67 stanic, do finále jich postoupilo deset. Z Moravskoslezského kraje to kromě Slezských Rudoltic byly stanice v Čeladné a ve Frýdlantu nad Ostravicí. O titul ve finále soutěžila také nádraží Božejovice, Harrachov, Kouty nad Desnou, Kynšperk nad Ohří, a Železná Ruda-Alžbětín.

O oceněných rozhodlo 11.457 platných hlasů. Rozsochy vyhrály se ziskem 2578 hlasů, Čelákovice dostaly 1882 a Slezské Rudoltice 1758 hlasů. Výsledky 13. ročníku soutěže dnes v sídle Senátu vyhlásili pořadatelé ankety z Asociace Entente Florale CZ - Souznění. Loni se nejkrásnějším nádraží staly Blíževedly na Českolipsku.

Stanice Slezské Rudoltice je na osoblažské úzkokolejce z Třemešné do Osoblahy. V minulém roce byla budova rekonstruována, díky tomu získala svou prvorepublikovou podobu pamatující vznik této trati.

Soutěž, která je prezentací dobrých příkladů péče o železniční nádraží, stanice a zastávky, se koná od roku 2007. „Prostředí je totiž jedním ze základních limitů, které určují oblíbenost tohoto druhu cestování. Ani nejkrásnější vlaky nebudou oblíbené, pokud nechají své cestující vystupovat na nevzhledných a neútulných stanicích,“ uvedla ředitelka Asociace Entente Florale CZ - Souznění Drahomíra Kolmanová.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související