Sluneční hodiny v Píšti nepřehlédnete. Chrám sv. Vavřince jakbysmet

2. červen 2015

V mírně zvlněné krajině Hlučínské pahorkatiny, poblíž česko-polské hranice leží obec Píšť. Najdete tam dvě zajímavosti - Chrám svatého Vavřince, který je spolu s patnácti zastaveními poutním místem, a také sluneční hodiny, které patří k největším ve střední Evropě.

Sluneční hodiny parkového typu měří na délku skoro padesát metrů a kromě přírodních materiálů, jako jsou rostliny a pískovcový kámen, je tvoří také plastika z kovu. A právě hrot plastiky dlouhý tři a půl metru, tzv. polos, vrhá za slunečního svitu mezi kameny označené římskými číslicemi stín a ukazuje tak čas.

Nápad ozvláštnit Píšť slunečními hodinami se zrodil přímo mezi obyvateli obce, kde bylo dílo z autorské dílny Jany Chalcařové a Petra Weisse postaveno v roce 2005. Hodinám dominuje plastika lilie z nerezu. Tento květ má obec ve znaku, stejně jako ho měli před staletími na svém erbu zdejší majitelé, páni ze Zvole.

Sluneční hodiny v Píšti můžete jen těžko minout, protože leží přímo uprostřed obce, v blízkosti Chrámu sv. Vavřince, a jejich okraj protíná rušná silnice.

Zatímco sluneční hodiny měří v Píšti čas deset let, Chrám svatého Vavřince stojí v Píšti už téměř tři století. Před pár roky byl spolu s křížovou cestou vedle kostela vyhlášen mariánským poutním místem.

Pokud kostel v Píšti navštívíte, nezapomeňte také trochu zaklonit hlavu a prohlédnout si restaurované nástěnné a stropní malby z 18. století. A při troše štěstí uslyšíte hrát i varhany, které ale právě procházejí rozsáhlou opravou.

Více se o zajímavostech a dominantách Píště dovíte při poslechu záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio