Službu sdílených kol bude v Ostravě opět provozovat Nextbike

13. srpen 2022 08:29

Službu sdílených kol bude v Ostravě příští dva roky opět provozovat společnost Nextbike. Vyhrála výběrové řízení. Takzvaný bikesharing funguje ve městě čtvrtým rokem a patří k vyhledávaným způsobům dopravy. Novinářům to sdělil Petr Havránek z tiskového oddělení magistrátu.

Sdílená kola jsou ve všech 23 městských obvodech. V Ostravě je celoročně v provozu přes 1000 sdílených kol ve 356 stanicích. Registrovaných uživatelů v aplikaci pro půjčení kola je letos téměř 72.000. Loni uskutečnili 515.000 výpůjček, při kterých ujeli víc než 717.000 kilometrů.

V příštích dvou letech se počet kol ve městě zvýší o sto a to od června do září, kdy jsou výpůjčky nejvyšší. Na jaře a na podzim bude ve městě 800 kol, v zimě minimálně 400. Základní minimální počet stanic je pro příští dva roky stanoven na 330, ale v průběhu provozu se může měnit.

Vysoutěžená cena, kterou bude město Ostrava hradit za každou výpůjčku, je 9,80 koruny. „Cena zohledňuje inflaci i zvýšené náklady provozovatele v souvislosti s krádežemi i poškozováním kol, se kterými se potýkal v rámci plnění služby hlavně v loňském roce,“ doplnil Havránek.

zdroj: ČTK
Spustit audio