Smolnička vám zkrášlí zahradu i pomůže vyléčit chronicky nemocná játra

4. červenec 2023

Vytrvalá bylina smolnička obecná roste na suchých místech, najít ji můžete v lese i na osluněném svahu. Jako léčivka se používá především ve východní medicíně.

„Čaj ze smolničky se osvědčil při vleklých chronických problémech s játry, i při žloutence. Také podporuje funkci ledvin. A pomáhá při zahlenění, usnadňuje vykašlávání,“ představuje uplatnění smolničky v alternativní medicíně bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová ze Sedlecka na Rokycansku.

A jak si nálev připravit? 20 g čerstvé natě zalijete asi 200 ml vroucí vody a necháte 10 až 15 minut louhovat. Popíjí se 3x denně, max. 8 týdnů. „Na zevní použití může být čaj silnější, omývají se s ním ekzémy, kůže poškozená svrabem a špatně hojící se vředy,“ doplňuje bylinkářka.

Pěstování smolničky obecné

Květina se hodí např. do skalky, potřebuje suché, slunné místo. „Smolničku si můžeme zasadit na zahrádce, mohla by být i v nabídce některých zahradnictví,“ myslí si Štěpánka Janoutová, „má tmavě růžové květy, je hodně výrazná, takže nám pozemek ozvláštní. V dnešní době, kdy prší jen sporadicky, je výhodné dát si na zahradu takové rostliny.“

Název smolnička bylina dostala, protože na lodyze má lepkavá místa, která jako by byla potřísněna pryskyřicí, smolou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.