Smysl mého lidového vaření lidé pochopili, už se neospravedlňuju, říká Láďa Hruška a přidává recept

8. listopad 2023

Znáte ho jako neúnavného propagátora pokrmů zhotovených z levných surovin, které v dnešní době přijdou vhod více než kdykoli předtím. Stejně tak jako kutilské vychytávky či jeho nová kuchařka.

Láďa Hruška si práci užívá a i po dvanáctihodinové směně je schopen posedět s přáteli u vína. „Beru to jako odměnu po celém dni, práce mě neunavuje. Ale je pravda, že občas vidím zvukaře se sluchátkama na uších, jak usíná,“ směje se moderátor.

V roce 2014 dal o sobě vědět jako autor kuchařky Vaříme s Láďou Hruškou. Následovaly Fit krabičky Ládi Hrušky a Fit krabičky Ládi Hrušky II. Teď se chystá trojka. „Tahle kuchařka ponese podtitul ‚vaříme pro jednoho‘. Vyslyšel jsem přání fanoušků. Ani si neuvědomujeme, kolik lidí žije samo. Psali, že je vlastně složitý vařit pro jednoho. A to byla výzva.“

Jídla by opět měla být dietní. „Přiznávám, že trochu jsem to psal kvůli sobě – vařím si je pro sebe a jím to. Už několik let se odmítám se štábem stravovat, jinak bych opravdu vypadal jako hruška,“ směje se.

Nejlepší krekry

V knize použil i jeden recept od fanouška na párty krekry, o který se s námi podělil.

Ingredience
  • 250 g másla
  • 250 g nivy
  • 250 g hladké mouky

„Smícháme všechny suroviny, vyválíme těsto, vytvarujeme z něj tyčinky, posypeme kmínem a dáme do trouby upéct. Nejlepší párty krekry, které existují,“ nešetří chválou.

Dodnes je mu občas vyčítáno, že vaří ze zbytků. „Před lety mě zastavil nějaký pán a byl na mě strašně rozhořčený, jak si dovoluji vařit ze zbytků a proč to lidem nutím. Přitom takové tvarohové knedlíky se švestkama jsou jen z tvarohu a mouky, a to přece není žádný odpad. Dřív jsem to takhle každýmu vysvětloval a vždy jsme se rozloučili smírem, ale dnes už nemám potřebu se ospravedlňovat. Myslím, že dnes už smysl toho mého lidového vaření lidi pochopili.“

Alex Mynářová a Láďa Hruška

Ochutná opravdu všechno? Měl ke knize nějakého výživového poradce? Jak to vypadá v zákulisí Vychytávek? Díky jedné ingredienci vzal na milost i míchaná vajíčka, která neměl rád. Která to je, se dozvíte v pořadu Alex a host.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.