Soud potvrdil platnost letošních voleb v Českém Těšíně

7. únor 2011

Letošní volby v Českém Těšíně jsou platné. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Ostravě, který zamítl všechny tři stížnosti.

Podle soudkyně se tentokrát neprokázalo masivní kupčení s hlasy v Českém Těšíně. Pouze v jediném případě se potvrdilo, že volič dostal 500 korun, ale to je s nadsázkou řečeno ‚jako kapka v moři‘.

Výsledky voleb v Českém Těšíně jsou tak platné. Starostu Víta Slováčka to na jednu stranu těší, i když říká, že do zastupitelstva se určitě dostali lidé, kteří si koupili voličské hlasy.

Některé menší strany proto chtějí podat ústavní stížnost.

„Jsem přesvědčen, že došlo k masivnímu kupování hlasů. Volby jsou tím výrazně ovlivněny a podle toho taky bude vypadat zastupitelstvo,“ řekl Lubomír Matěj, který podával stížnost.

Podle některých obyvatel Českého Těšína selhala policie. Podezření řešili kriminalisté tak, že třeba zašli za servírkou a zeptali se, jestli tam dochází ke kupčení s hlasy, a ona řekla, že ne. Tak se organizované a chytře skryté kupčení vyšetřovat nemá, myslí si Andrea Pavlíková z Českého Těšína.

„Policie určitě měla být aktivnější a určitě měla právě pracovat předem, a ne až zjišťovat ty důkazy potom. Poté je to těžké,“ uvedla Andrea Pavlíková.

autoři: ada , mta , eve
Spustit audio