Sova & Slamák: Nad Řípem se blýská

6. březen 2023

Jakub Slomiany je jméno, které není v hudebním a rozhlasovém éteru příliš povědomé. Známější je určitě v televizním prostředí, protože Jakub už dlouhá léta pracuje jako dramaturg České televize Ostrava.

Slomiany vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Už během studií ho to táhlo k televizi. Svou bakalářskou práci napsal na téma vývoj publicistiky a dokumentu ostravského studia České televize se zaměřením na cyklus Ta naše povaha česká. Pod ním je Slomiany podepsán jako dramaturg. Dále můžeme jeho jméno najít u oblíbených pořadů Náš venkov, Sváteční slovo a tak dále.

Proč se Jakub ocitl v Hudebním přístavu? Jednou z jeho libůstek je folková muzika, které se věnuje v autorské dvojici Sova & Slamák. Můžete hádat, který ze dvou pánů je Jakub Slomiany. Pod hlavičkou dua Sova & Slamák má Jakub na svém kontě zatím jen jediné album s názvem Nad Řípem se blýská. Tento debut byl ovšem natolik výrazný a přesvědčivý, že jim vynesl dokonce nominaci na Cenu Anděl za rok 2015.

Jakub Slomiany slaví narozeniny 11. března a narodil se před sedmačtyřiceti lety. Ideální příležitost popřát mu všechno nejlepší a objevit jej jako zajímavého písničkáře. Album Nad Řípem se blýská za takový objev rozhodně stojí.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor. 

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.