Sovětský pilot, který padl při osvobozování Klimkovic, má po 70 letech znovu jméno

5. únor 2015

Smrt našel u Klimkovic před sedmdesáti lety, přesto dosud neměl jméno. Pilota sovětské stíhačky sestřelili Němci u dnešní restaurace Myslivna. Událost nedala místním spát a za pomoci pamětníků rozjeli velké pátrání.

V Klimkovicích u Ostravy ještě žijí pamětníci, kteří si do detailu vybaví poslední dramatické dny druhé světové války. Umí dokonce ukázat místo, kam spadla sestřelená sovětská stíhačka Lavočkin. Přesto donedávna nikdo nevěděl, jak se pilot jmenoval. Zlatý nápis na pomníku padlým vojákům odkazoval na neznámého a o události se nepíše ani v kronice.

Obec ovšem rozjela skoro detektivní pátrání a s pomocí pamětníků střípky z války poskládala. Dnes má letec znovu totožnost a dokonce bude mít v Klimkovicích i nový pomník.

„Byl to mladý kluk, který měl chodit za holkama, a ne padnout v Klimkovicích. Bylo mu dvaadvacet,“ říká klimkovický místostarosta Jakub Unucka.

Pomník bude postaven u restaurace Myslivna v místě dopadu letadla. Půjde o soustavu gabionů a na hlavním sloupu bude umístěna pamětní tabulka. „Tou hlavní věcí bude umělecky kovářsky ztvárněná vrtule, která bude symbolizovat to letadlo,“ dodává místostarosta.

Vasilij Alexejevič Staško zemřel 27. dubna 1945, jen tři dny před osvobozením nedaleké Ostravy a několik málo dní před definitivním koncem války.

„Tady, jak je Polní ulice, stály německé flaky – takový kanón. Z toho začali střílet a ten stíhač, co tady padl, se začal spirálovitě točit a kousky z letadla lítaly až k hlavní cestě. Letadlo se po dopadu zabořilo tři metry do země, pilot byl úplně rozmlácený, že,“ vzpomíná očitý svědek události Karel Monsport. Tehdy mu nebylo ani šestnáct let.

Klimkovický kronikář Jiří Pilich, pamětník Karel Monsport a místostarosta Jakub Unucka

„Přechod vlastní fronty byl nejtragičtější, protože Klimkovice byly osvobozovány v souvislosti s Ostravskou operací. Tady byly neustále trvající nálety sovětských letadel, které vlastně to město totálně zničily,“ popisuje kronikář Jiří Pilich.

Více uslyšíte v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další zvukové záznamy pořadu najdete také v iRadiu.

Spustit audio