Spánek nešiďte, říká doktor Vilém Novák

3. leden 2017

Dobrý spánek je základem úspěšného dne. Někteří lidé spí od přírody dobře, jiní bohužel ne. Je to dáno geny, ale i způsobem života a životosprávou. Co to přesně je kvalitní spánek a proč je tak důležitý?

Přesná měřítka správného spánku neexistují. U dospělého člověka je očekávaná délka spánku mezi sedmi až osmi hodinami. Kdo spí po dobu jiného intervalu, nemusí se ihned děsit, jde o subjektivní záležitost. Důležité ale je, aby se ráno po probuzení cítil člověk odpočatý.

„Známé je takzvané dělení na sovu a skřivana. Zdravý dospělý člověk je schopen se do jisté míry přeorientovat, ale přirozeně jsme k jednomu z typů předurčeni geneticky,“ říká doktor Vilém Novák, zástupce primáře kliniky dětské neurologie ostravské fakultní nemocnice, kde se nachází i spánková laboratoř.

Během spánku se obnovuje činnost mozku. Ostatní orgány si během spánku až tak neodpočinou. Naopak během bdělosti se shromažďuje spánkový tlak – chemická substance, která způsobí, že usneme, aniž bychom chtěli. V důsledku špatného spánku je tedy možný vznik zdravotních rizik.

Délka spánku se v průběhu života vyvíjí. Novorozeňata spí 16 hodin, postupem se tento čas snižuje. Důchodci mívají problémy s ranním spánkem, brzo se budí. Jejich spánek je nejen kratší, ale i kvalitou horší.

dítě, mimino

„Spánek v průběhu noci má různá stádia. Základní druhy jsou dva – REM spánek a non-REM spánek. Non-REM je hluboký, mozkovou činností se během něj podobáme miminu, a máme ho častěji před půlnocí. Do jisté míry tedy platí, že my dospělí bychom měli chodit spát právě před půlnocí,“ doplňuje Novák.

Jak dlouho se dá nespat? Světovým rekordmanem z 50. let z Ameriky je Randy Gardner, který nespal jedenáct dní a nocí. Po nich se ale zhroutil a dnes už by nikdo takové vědecké pokusy nedovolil.

Chrápání se týká hlavně mužů

Nejčastějšími poruchami při spánku jsou poruchy dýchání, komplex chrápání a spánkové apnoe neboli nedýchání. Chrápání značí, že něco v těle není v optimálním stavu. Zvuky související s chrápáním jsou způsobeny vibracemi, kmitáním měkkých tkání v krku. Naznačují zúžení a kolaps dýchacích cest. Dýchací cesty se uzavřou, člověk se snaží dýchat, ale nejde mu to. Tento stav je závažný, narušuje spánek, lidé se opakovaně budí a přes den jsou unavení.

Chrápání se týká hlavně mužů středního věku. Většina z nich má nadváhu – pokud se jí zbaví, chrápání se zmírní. Existují ale i hubení chrápající, u nichž je příčinou velikost jazyka a dolní čelisti, které nemůžou nijak ovlivnit. Těm pak nezbývá, než se obrátit na lékaře.

spánek, chrápání

Než navštívíte lékaře

Chronické onemocnění z nespavosti se dá přeložit jako nekvalitní spánek trvající déle než tři měsíce. „Než ale ihned polykat prášky, je lepší začít nejprve u sebe sama. Před spaním je třeba se zklidnit, nepřejídat se, nepít kofeinové nápoje a nekouřit. Je dobré chodit spát každý den pravidelně ve stejnou dobu, maximálně v rozmezí hodiny a půl. Doporučená je tma, ticho a přiměřená teplota vzduchu okolo 18-20 °C. Naopak fyzická aktivita v jakémkoli věku spánku prospívá, pokud tedy nebude vykonávána těsně před usnutím,“ radí doktor Novák.

Na krátkodobou nespavost může obvodní lékař předepsat léky na spaní, neměly by se ale brát déle než měsíc. Při chronické nespavosti je vhodné postoupit vyšetření ve spánkovém centru nebo navštívit psychiatra. Spánek se totiž odvíjí i od našeho psychického stavu.

autoři: čan , Andrea Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.