Spásná tripartita

22. červenec 2003

Minulý čtvrtek jednala v Ostravě tripartita. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců se zabývali problémy, které nás - obyvatele Moravskoslezského kraje trápí.

Jednání bylo vskutku plodné. Čert ví, který Špidla je sem z Prahy poslal. Ale proč ne. Východní výspu republiky opravdu sužují vážné problémy a je dobré vytvářet dojem, že se řeší. Třeba právě tím, že si o nich popovídáme přímo v hnízdě. Uděláme si výlet, napapkáme se a - vlastně napapkáme i ty druhé. Vlk se nažere a koza zůstane celá! Tak takhle nějak na mne ona tripartitní jízda působí. A že to bylo tak trochu "o ničem", jen podtrhují dvě skutečnosti. Jednak to, že výsledkem je vytvoření jisté pracovní skupiny, která bude problémy řešit - čili nám přibude další jakási neurčitá komise, ale především shazuje účinnost tripartity skutečnost, že v roce 2003 posuzovala činnost, účinnost a usnesení z roku 1999. Přijde mi to, jako by mi doma dva roky kapal kohoutek a já po upozornění dětí hlasoval s manželkou o jeho opravení. A po dalších třech letech ještě hodnotil, nakolik byla investice do opravy vhodná! V té souvislosti se ještě více směji výroku ministra dopravy Milana Šimonovského, který poté, co do Ostravy na jednání tripartity přijel s téměř hodinovým zpožděním, prohlásil, že po této zkušenosti bude ještě usilovněji podporovat výstavbu dálnice D47. Vypadá to sice jako hezký a sympatický příslib vydaný na základě vlastní negativní zkušenosti, ale v souvislosti s výše uvedeným textem jde spíše o nejapný bonmot na úrovni někdejšího premiéra Zemana.

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.