Speciální imisní vůz, který měří kvalitu ovzduší v Ostravě, letos vyrazí do ulic se zpožděním

21. leden 2015

Škodliviny v ovzduší v Ostravě by měl i letos měřit mobilní imisní vůz. Jenže zatím není jasné, kdy vyjede a jestli stihne měření i v topné sezoně. Imisní vůz se dostane i na místa, kde nejsou stacionární měřicí stanice a tak není jasné, kolik škodlivin tam ve vzduchu létá. Loni přitom vyjel vůz na průzkum ostravského ovzduší už počátkem ledna.

Loni v lednu mohli obyvatelé Ostravy vidět hučící vůz s desetimetrovým stožárem například v části Přívoz nebo podél hlavních dopravních tepen.

„Velice často se vybírají místa, kde se hromadí stížnosti občanů. Občané sami volají a chtějí měření. Mají pocit, že ovzduší v jejich části města je znečištěné. Nebo jsou například obtěžováni dopravou a chtějí vědět, jaká je tam kvalita ovzduší,“ popisuje Lucie Hellebrandová ze Zdravotního ústavu, od kterého si v předchozích dvou letech magistrát speciální vůz pronajal.

Hluchých míst, která nejsou zmapována, tak postupně ubývá.

„Nabízí se určitě měření v souvislosti s prodlouženou Rudnou, protože Ostrava-Poruba je v současné době velmi dopravně vytížena tím, že je to hlavní tranzit směrem na Opavu. Dále Hrabová v souvislosti s průmyslovou zónou,“ pokračuje Hellebrandová.

Jak to ale letos bude vypadat se sbíráním dat o znečištěném ovzduší, zatím jasné není.

„To, že jsme stáhli měřící vůz z projednávání rady, neznamená, že nechceme pokračovat v měření. Jen byla nastolena zcela relevantní otázka, zda bychom to nemohli zajistit od jiného dodavatele a levněji,“ vysvětluje primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

A slibuje, že luštění rébusu, kdo a jakým dílem se na znečištění ovzduší podílí, bude pokračovat, i když se zpožděním:

„Proto, abychom dokázali přijmout a realizovat dobrá opatření v oblasti životního prostředí, potřebujeme data. Jsou tady různé studie, které ukazují různé výsledky. Potřebujeme objektivní a relevantní data.“

Právě špatná kvalita ovzduší bývá jedním z důvodů, proč se lidé z Ostravy stěhují. Například v části Přívoz se loni hodnoty prachu v ovzduší přehouply přes limit v bezmála sto dnech.

Smog...
autor: iha
Spustit audio