Speditéři z Moravskoslezského kraje se potýkají s existenčními problémy

11. květen 2020 07:20

Existenční problémy hlásí speditérské společnosti z Moravskoslezského kraje. Kvůli koronaviru ubylo zakázek a jejich nákladní vozy tak nemají co převážet. Někteří speditéři proto doslova bojují o přežití. Řada z nich potřebuje, aby se situace co nejdříve zlepšila. Jinak hrozí, že svá podnikání budou muset ukončit.

„Ještě jeden takový měsíc, tak je stoprocentně po mně. Nejsem žádná továrna s hromadou peněz na účtu a nejsem schopen ty lidi držet,“ popisuje svou smutnou realitu majitel ostravské spediční firmy Petr Tomis.

Zakázky mu za poslední dobu klesly až o 80 procent. Je to kvůli tomu, že řada společností ve strojírenství nebo autoprůmyslu omezila výrobu. „Kdyby mi z 30 aut jezdilo patnáct, tak je to na padesáti, ale tím, že dělá devět, deset lidí, tak je to hodně slabé,“ dodává.

Budoucnost jeho podnikání je velice nejasná. „Je to šílené, protože i když ti lidé do práce nechodí, tak za ně máte zodpovědnost. A stejně přijdou patnáctého a budou nějaké peníze chtít. Ale když vám nikdo nic nedá a nevyděláte, tak není kde vzít,“ krčí rameny Tomis.

Problémy hlásí i další speditéři. Třeba Marek Skořupa z Ostravy eviduje zhruba poloviční úbytek zakázek. „Kdyby takový stav měl trvat delší dobu, v řádu měsíců, tak by to bylo opravdu likvidační. Pokud někdo nemá vytvořen finanční polštář, nebo pokud splácí různé leasingy, tak je to špatné už teď,“ dodává Marek Skořupa s tím, že zakázky ubyly hlavně ve vnitrostátní spediční dopravě.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související