Ochranné štíty pro lidi v první linii tisknou dobrovolníci ve Frenštátu pod Radhoštěm

15. duben 2020 10:23

Prodavačkám, lékárnicím nebo rovnou v některé z krajských nemocnic. Tam všude pomáhají ochranné štíty z Centra volného času ve Frenštátu pod Radhoštěm. Tisknou je tam jeho pracovníci společně se členy tamního horolezeckého klubu na 3D tiskárnách. Snaží se jich vyrobit tolik, aby uspokojili poptávku lidí z první linie.

„Myšlenka 3D tisku vznikla u lezecké stěny. Tu tady postavili kluci z horolezeckého klubu a začali dělat chyty na 3D tiskárnách. A pak přišel nápad tisknout štíty pro lidi, kteří to potřebují,“ vysvětluje Michal Grepl, ředitel Centra volného času ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Horolezeckému klubu a Centru volného času pomáhají s tiskem i další dobrovolníci. „Přidali se k nám další dva tiskaři a tak tiskneme na celkem šesti 3D tiskárnách,“ dodává Grepl.

Stovka štítů denně

Podle předsedy horolezeckého klubu Tomáše Benáčka zvládnou tak dobrovolníci denně vyrobit asi 100 ochranných  štítů. „Tiskneme týden a víceméně jsme pokryli potřeby Frenštátu. Nyní už oslovujeme potřebné v okolí. Dodávali jsme štíty do Zlína, oslovoval jsem nemocnici ve Frýdku-Místku,“ popisuje Benáček.

Čtěte také

Aktuálně tisknou dobrovolníci štíty ve svých domácnostech. Tam totiž mohou na tisk neustále dohlížet. Jedním z nich je i Marek Levandovský, který tiskne štíty na dvou tiskárnách ve své garáži.

V plastové nádobě už má vytištěných několik základních konstrukcí, na které už zbývá pouze připevnit plexisklo. Pak už mohou funkční štíty směřovat ke svým novým majitelům.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související