Správa železnic chystá přestavbu trati mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem

22. květen 2024 12:56

Správa železnic (SŽ) připravuje přestavbu a elektrifikaci trati mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem. Nyní vybrala projektanta stavby, společnost Sudop Brno, jejíž nabídka činila více než 237 milionů korun.

Zahájení stavebních prací je naplánované na rok 2026 a dokončení o tři roky později, sdělil mluvčí SŽ Dušan Gavenda. Uskutečnění stavby bude podle něj znamenat další významný krok k posílení železniční infrastruktury v Moravskoslezském kraji.

„Vybraný dodavatel zpracuje projektovou dokumentaci pro povolení a provádění stavby, která zahrnuje kompletní přestavbu čtrnáctikilometrového úseku včetně přidání druhé koleje mezi Vratimovem a Frýdkem-Místkem,“ uvedl Gavenda.

Modernizace se bude týkat i stanic Vratimov, Paskov, Lískovec u Frýdku a Frýdek-Místek, které budou upraveny pro obsluhu nákladních vlaků o délce až 740 metrů. „Součástí rekonstrukce bude také elektrizace střídavou napájecí soustavou, která se v této části republiky dosud nepoužívá, postupně se ale zavede na celou železniční síť,“ uvedl mluvčí.

Stavba podle něj zásadně zlepší příměstskou dopravu. Doba jízdy mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem se díky zvýšení traťové rychlosti na 120 kilometrů v hodině bude moci zkrátit na polovinu. „Větší bezpečnost potom zajistí výstavba dvou mimoúrovňových křížení, která nahradí stávající železniční přejezdy ve Vratimově a Frýdku-Místku,“ dodal Gavenda.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související