Stará škola v Šenově je zase nová. A atraktivnější

23. únor 2015

Kdybyste v Šenově na Ostravsku chtěli vyzkoušet lezení, s úvazky a lany byste najisto zamířili k místnímu muzeu a knihovně. Tréninková stěna je totiž zvenku na jedné ze zdí budovy Staré školy, kde obě instituce sídlí. A je jednou z novinek, kterou přinesla velká rekonstrukce. Vedle nových kluboven, přednáškového sálu anebo speciálních muzejních vitrín.

Byla to dřevokazná houba ve stropech a krovu, která načas uzavřela budovu takzvané Staré školy v Šenově na Ostravsku. Město se pustilo do velké rekonstrukce, využilo starou půdu a dokonce dům o trochu zvětšilo.

Sídlo Šenovského muzea, knihovny a různých místních spolků a sdružení je už znovu zabydlené a je důstojným sousedem baroknímu kostelu a zámeckému parku. A jak jsme se přesvědčili, nabízí i řadu atraktivních novinek.

„Nacházíme se u horolezecké stěny na jedné ze stran školy. Je to docela unikátní záležitost, protože vlastně v Havířově nebo v okolí takovéto stěny nejsou. Nato, že je Šenov malé město, tak tady máme takovou super věc, na kterou můžeme se skauty chodit a lozit. Je to připravené na tři lana, hromada cest,“ říká Martin Sukač, vedoucí skautského střediska.

Je to takzvaná placka, jak by řekli horolezci. Žádný převis, žádný extra těžký terén pro začátečníky. „Je to úplně rovné, ani to nemá odklon, takže pro děcka úplně ideální,“ pochvaluje si skaut jednu z novinek, kterou budova školy po rekonstrukci má.

Stará škola je teď ale nová od přízemí až po půdu. „Halu máme vylepšenou, máme tady krb a křeslo. Jsme připraveni tady pořádat různé akce. Novinkou v knihovně je to, že jsme získali prostor přednáškového sálu, kde se dá taky vystavovat a promítat dataprojektorem, takže se rozšířila i nabídka možností přednášek a knihovnických lekcí pro děti,“ říká Simona Slavíková, ředitelka knihovny a muzea.

Tento sál bude sloužit i muzejním účelům. „A nejen muzejním účelům, ale také jako takové místo scházení se třeba členů šenovských dobrovolných spolků a ostatním obyvatelům,“ dodává šéfka knihovny.

Velkorysá přestavba dala budově Staré školy v Šenově na Ostravsku novou tvář a atraktivnější využití. Podrobněji se jednotlivostem věnujeme v magazínu Křížem krajem - záznam pořadu si poslechněte kliknutím na odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.